Zupy, które gotuję charakteryzują się ogromną ilością warzyw (chyba jest ich więcej niż wody;P). Takie lubię najbardziej, tym bardziej, że stanowią one u mnie główny posiłek, nie dojadam II daniem, dlatego taka zupa musi być syta i treściwa. Jest to tani i smaczny posiłek, który można przygotować na kilka dni, a do tego zupy są idealne przy odchudzaniu, zawierają mnóstwo witamin, gdyż zjadamy wodę w której się gotują. Głęboki talerz barszczu z poniższego przepisu zawiera ok. 280 kcal i jest przepyszny:)

Składniki:
  • Noga (udo) kurczaka -2 szt.
  • 765 g Buraki, gotowane
  • 150 g Cebula
  • 240 g Fasola konserwowa biała
  • 320 g Kapusta czerwona
  • 200 g Marchew
  • 45 g Pietruszka, korzeń
  • 50 g Por
  • 105 g Seler korzeniowy
  • 75 g Seler naciowy
  • 3 g Sól Himalajska
  • 2500 ml Woda
  • 570 g Ziemniaki
  • 70 ml Sok z cytryny
  • 2 g Przyprawy – ziele angielskie
  • 70 g Włoszczyzna suszona
  • 2 g Pieprz mielony
  • 8 g Lubczyk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj buraki, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mięso zalej wodą w jak największym garnku, gotuj ok. 30 min. Dodaj lubczyk, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone na kawałki warzywa (oprócz ziemniaków, buraków i fasoli), gotuj ok. 45 min., dorzuć pokrojone ziemniaki, starte buraki i odsączoną fasolkę, gotuj do miękkości. W międzyczasie wyjmij mięso, obierz, skórę i kości wyrzuć, a kawałki mięsa wrzuć ponownie do zupy. Zupę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.