Warto eksperymentować w kuchni. Dzięki temu wychodzą takie cuda;) Im dłużej dusimy tę potrawę tym mocniej przypomina smakiem tradycyjny bigos.

Składniki na 1 większą porcję:
  • 150 g Cebula
  • 1140 g Cukinia
  • 190 g Koncentrat pomidorowy
  • 350 g Marchew
  • 27 g Masło klarowane
  • 1 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
  • 40 g Przyprawy – papryka, suszona
  • 2 g Sól Himalajska
  • 300 ml Woda
  • 150 g Kiełbasa żywiecka/jałowcowa
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i pozostaw na sitku, aby odciekła z wody. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na maśle, dodaj marchew, podsmaż 2 min., dodaj cukinię, wodę, koncentrat, paprykę słodką i ostrą. Duś pod przykryciem. W międzyczasie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, sól, pieprz, duś, aż warzywa będą miękkie, ok.50 min.