Uwielbiam dania kuchni indyjskiej, a szczególnie te serwowane w restauracji „Masala”. Postanowiłam więc wprowadzić choć namiastkę tych smaków do mojej kuchni. Do proponowanego przeze mnie Biryjani polecam zaserwować sos typu „tzatziki”, aby złagodzić nim ostry smak potrawy:)

Składniki:
  • 655 g Mięso z piersi kurczaka
  • 230 g Cebula
  • 20 g Czosnek
  • 15 g Imbir, korzeń
  • 12 g Koperek świeży
  • 12 ml Olej kokosowy
  • 400 g Pomidory puszka
  • 3 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
  • 2 g Przyprawy – gałka muszkatołowa, mielona
  • 2 g Przyprawy – kolendra liście, suszona
  • 2 g Przyprawy – kurkuma, mielona
  • 6 g Przyprawy – papryka, suszona
  • 300 g Ryż basmati
  • 2 g Sól Himalajska
  • 7 g Przyprawa Garam Masala

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną cebulę w kostkę usmaż na oleju. Dodaj przyprawy i podsmażaj ok.2-3 minuty. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Podsmażaj ok.10 minut. Wlej pomidory i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj ryż, wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Przełóż do naczynka żaroodpornego i zapiecz w piekarniku przez 15 min. w 200 stopniach. Posyp posiekanym koperkiem.