Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Wykazuje bardzo niską wartość energetyczną, jedynie 20 kcal/100 g. Polecana jest osobom, które dbają o sylwetkę. Ponadto zawiera spore ilości żelaza, dlatego też wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Zupa z botwinki jest świetnym rozwiązaniem dla kobiet w ciąży, które często zmagają się z niedoborami żelaza. Zawartość licznych przeciwutleniaczy nie tylko chroni przed wieloma chorobami, w tym nowotworowymi i układu krążenia, ale skutecznie zwalcza wolne rodniki, których skutki działania mogą być bardzo negatywne dla zdrowia. Zestaw witamin, jakie zawiera botwinka łagodzi stany napięcia, pomaga zwalczać stres oraz wspomaga koncentrację. Co ciekawe, udowodniono dobroczynny wpływ botwinki na pracę wątroby, wykazuje właściwości odtruwające i odkwaszające organizm. Sięgajmy po to niesamowite warzywo póki jest na nie sezon.
 
Składniki na 7-8 porcji zupy:
800 g porcja rosołowa z indyka
800 g Botwina
50 g Cebula
120 g Marchew
30 g Pietruszka, korzeń
30 g Por
2 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
30 g Seler korzeniowy
5 g Sól Himalajska
200 g Śmietana 12% tłuszczu
2600 ml Woda
24 ml Sok z cytryny
1 g Przyprawy – ziele angielskie
10 g Włoszczyzna suszona
2 g Pieprz mielony
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso( przed obraniem i pozbawieniem kości ok. 800 g) zalej wodą, gotuj wraz z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 45 min. Następnie dodaj obrane i pokrojone na kawałki marchew, seler, pietruszkę, cebulę i pora. Gotuj 20 min. i dodaj pokrojoną drobno botwinkę(buraczki, łodygi i liście). W trakcie wyciągnij mięso, obierz, rozdrobnij i wrzuć ponownie do zupy. Gotuj wszystko min. 30 minut. Dodaj zahartowaną zupą śmietanę i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.