Niesamowite, najlepsze jakie do tej pory udało mi się upiec bułeczki. Bułki są miękkie, pulchne i smaczne. Z uwagi na to, że są nisko-węglowodanowe dzięki mące kokosowej zalecam ich spożywanie osobom cierpiącym na insulinooporność, sprawdzą się świetnie także jako zamiennik pieczywa dla bezglutenowców, a do tego mają bardzo dużą zawartość błonnika dzięki babkom płesznik i jajowatej.

Składniki na 3 sztuki:

  • 60g mąki kokosowej
  • 55g mieszanki babki jajowatej i płesznik / lub jednej z nich
  • 150g jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 3 duże/4 małe jajka

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką. Ulepić 3 bułeczki i położyć na papierze do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170/180 stopniach.  Ja przed upieczeniem posypałam mielonym makiem, ale dobór posypki zależy od Waszej wyobraźni:)