Pizza w zdrowej wersji? TAK! W formie Calzone z mąki gryczanej. Powtórzę na pewno nieraz. Może kolejny pierożek w wersji na słodko?

Składniki:

80 g Mięso z piersi kurczaka
30 g Cebula czerwona
4 g Cukier brązowy
5 g Czosnek
40 g Fasola czerwona, konserwowa
50 g Groszek zielony, konserwowy
3 g Masło klarowane
120 g Mąka gryczana
5 ml Oliwa z oliwek
80 g Papryka czerwona
40 g Pieczarka uprawna
1 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
50 ml Sok pomidorowy Dawtona lub Tymbark 100%
1 g Sól Himalajska
60 ml Woda
20 g Mozzarella tarta
1 g Pieprz mielony
3 g Drożdże instant suszone

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugnieć ciasto z mąki, drożdży, letniej wody, soli, rozmarynu i odrobiny cukru, odstaw na godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie dodaj oliwę i ponownie ugnieć, rozwałkuj na okrągły placek. Wcześniej przygotuj farsz: Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, podsmaż, dodaj pokrojone warzywa, smaż aż będą al dente, dodaj sok, przyprawy, odsączony groszek i fasolę, duś jeszcze chwilę. Na połowie placka (ułożonego na papierze do pieczenia) rozłóż farsz (taką ilość, żeby udało Ci się skleić pieroga), posyp serem, zwilż wodą brzegi i sklej placka tworząc dużego pieroga. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut – nie dłużej, aby ciasto nie wyszło za twarde. Pieroga przełóż na talerz i udekoruj resztą farszu.