FAST FOOD? NA DIECIE? 🤔O to to nie
To moja zdrowa wersja cheeseburgera z frytkami! I wierz mi, że najesz się nią dużo bardziej, niż tym oklapłym cheeseburgerem z MacDonaldsa🤗
 
Składniki na 1 porcję:
Bułka orkiszowa/żytnia/grahamka
10 g Cebula szalotka
2 g Czosnek
30 g Jogurt naturalny
15 g Ketchup
8 g Majonez light Winiary
17 ml Oliwa z oliwek
15 g Por
1 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
1 g Przyprawy – gałka muszkatołowa, mielona
1 g Przyprawy – papryka, suszona
3 g Sól Himalajska
84 g Wołowina, mielona
250 g Ziemniaki późne
2 g Pieprz mielony
plasterek ogórka i pomidora
cienki plaster sera mierzwionego np. edamskiego
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj sos: Pora i czosnek drobniutko posiekaj, dodaj majonez i jogurt, dopraw do smaku i wymieszaj. Wstaw do lodówki. Ziemniaki obierz i pokrój na frytki, wymieszaj z oliwą-10g i solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 20 min. (Po 10 min. przemieszaj frytki i włącz na termoobieg). Przygotuj cheeseburgera: Mięso wymieszaj z posiekaną szalotką, dopraw solą, pieprzem, słodką wędzoną papryką, gałką i chilli-ulep kotleta i usmaż na oliwie-7g. Bułkę podpiecz w piekarniku przez 5 min., posmaruj sosem porowym, nałóż plaster pomidora i ogórka, kotleta, ser i przykryj.Wbij wykałaczkę. Podawaj z frytkami i ketchupem.