Wiele lat temu gdy jeszcze nie byłam świadoma „dietetycznie” przyrządzałam chińszczyznę na bazie FIXU do potraw chińskich ! Tak zostałam nauczona, więc tak gotowałam… Na szczęście te czasy minęły i nie faszeruję już siebie, ani męża tą „przepyszną” chemią. Postanowiłam przygotować chińskie danie bez tych nie potrzebnych, trujących dodatków i wyszło wyśmienite! Chcesz się przekonać? Spróbuj😁😁
 
Składniki na 1 porcję:
100 g Mięso z piersi kurczaka
200 g Mieszanka chińska, mrożona
10 ml Oliwa z oliwek
1 g Papryka chili, suszona
2 g Przyprawy – kurkuma, mielona
70 g Ryż brązowy
10 g Sos sojowy
1 g Sól Himalajska
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż ugotuj w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż na oliwie z dodatkiem sosu sojowego, dodaj mrożonkę chińską i chilli, podsmażaj do miękkości. Ugotowany ryż przełóż do małej salaterki, dociśnij i przełóż na środek talerza tworząc babeczkę. Na około poukładaj warzywa z kurczakiem.