Jest! Na prawdę smaczny! Chyba najlepsza alternatywa dla bezglutenowców i insulinoopornych. Procedura pieczenia tego chleba jest bardzo, bardzo łatwa, aczkolwiek wymaga długiegooooo moczenia kaszy. Nie powinno to jednak stanowić problemu, gdyż zalanie kaszy wodą nie jest niczym pracochłonnym;) Prawda? Jeśli ciężko Wam przetrwać bez pieczywa w swojej diecie, wypróbujcie ten przepis:)

PS: Najlepsza jest ta chrupiąca skórka, którą uzyskujemy podpiekając chleb ostatnie 15 minut z funkcją termoobiegu. Mniam! Nie mogłam się od niej oderwać:D

Składniki:

  • 500 g Kasza gryczana biała
  • 185 g Słonecznik łuskany lub inne nasiona/suszone owoce
  • Sól Himalajska – 2-3 łyżeczki + opcjonalnie inne lubiane przyprawy np. zioła
  • Woda – 3 szklanki
  • Czarnuszka, nasionka – do posypania
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę wypłucz i zalej wodą, odstaw na 8 h, po tym czasie wymieszaj kaszę łyżką i ponownie odstaw na 12 h. Następnie dodaj sól i zmiksuj kaszę, dodaj słonecznik i wymieszaj. Przelej do keksówki z papierem do pieczenia, posyp czarnuszką, odstaw na 8 h. Wstaw do piekarnika, nastaw go na 190 stopni i piecz 55 minut, następnie ustaw termoobieg i piecz jeszcze 15 minut. Odstaw chleb do przestygnięcia.