Przedstawiony przeze mnie chleb jest zwarty i wilgotny. Najlepiej smakuje mocno opieczony w grzankownicy.
 
Składniki:
 
20 g Dynia, pestki
230 g Len mielony
43 ml Olej ryżowy
7 g Otręby owsiane
400 g Płatki owsiane
20 g Słonecznik łuskany
2 g Sól Himalajska Sante 350g
655 ml Woda
32 g Błonnik babki płesznik i jajowatej
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Płatki owsiane zmiel na proszek. Wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz otrąb. Następnie wlej wodę oraz olej- 40g i ponownie wymieszaj dokładnie łyżką. Odstaw na 30-50 min. w ciepłe miejsce. Przełóż do keksówki wysmarowanej olejem-3g i wysypanej otrębami. Piecz ok. 40 min. w 190’C. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw chleb w lekko uchylonym piekarniku na pół godziny. Po przestudzeniu można już jeść, ale najlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku. Przechowuj w lodówce lub schowaj do zamrażalnika.