Chlebek bananowy jest słodki, a więc nada się na kanapki na słodko. Świetnie smakuje z masłem orzechowym 100 % lub z domowej roboty dżemem. Taki dżem przyrządza się w 5 min., a jest naprawdę pyszny. Wystarczy tylko wrzucić mrożone owoce np. maliny wraz z odrobiną słodziku do rondelka, podsmażyć, aż się rozpadną, dodać troszkę nasion chia, poddusić i gotowe.

Składniki:

154 g Jaja kurze (3 szt.)
4 g Cynamon
305 g Banan
10 g Mąka z kasztanów jadalnych (jeśli nie masz może być kokosowa w całości)
30 g Mąka kokosowa
3 g Soda oczyszczona

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Banany zblenduj, dodaj jajka i zmiksuj, dodaj mąki, sodę i cynamon, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Przelej masę do keksówki z papierem do pieczenia i piecz w 180 st. przez 50 min. Gdy ostygnie wyjmij z formy, odklej papier i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru płynów.