Świetna alternatywa dla osób np. z nietolerancją glutenu. Chlebek można posmarować masłem, ułożyć na nim kawałki sera, łososia i wszystkiego na co mamy ochotę, zupełnie jak w zwykłej kanapce. Bosko będzie smakował również na słodko, z dżemem czy masłem orzechowym. Moja wersja jest z dobrze ubitego białka na sztywno. Gdy białko nie zostanie dobrze ubite powstanie coś w stylu pity, którą będzie można nafaszerować – ale ja nie próbowałam tej wersji, więc nie mogę potwierdzić.

Pycha!

Składniki na 1 sztukę:

-jajo

-proszek do pieczenia/soda

-twaróg

Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Żółtko miksujemy z serem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do białka i lekko mieszamy. Wylewamy na papier do pieczenia tworząc okrągły placek. Pieczemy w 150 stopniach przez ok. 20 minut.