A to niespodzianka!
Masz insulinooporność, nietolerancję glutenu i unikasz pieczywa? Oto rozwiązanie! Smaczne chlebki, które możesz wykorzystać zarówno do przygotowania swego rodzaju kanapek, jak i dodatku np. do gulaszu czy zupy
Przyrządzenie ich zajmuje mało czasu i jest dosyć łatwe, musisz tylko stworzyć właściwą konsystencję ciasta, które uda się rozwałkować. Ja użyłam mąki z ciecierzycy wraz z mąką gryczaną, ale myślę, że inne mąki także się nadadzą.

Przepis:
40 g mąki z cieciorki, 20 g mąki gryczanej, ulubione zioła (u mnie suszony koperek lub majeranek) oraz sól wsyp do miski, zrób dołek i wlej odrobinę wody, ugnieć dłonią ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dodaj więcej mąki, jeśli będzie za bardzo sypkie dolej troszkę wody. Wszystko robimy na oko, tak aby konsystencja ciasta była właściwa do rozwałkowania.
Jak najlepiej rozwałkować takie ciasto? Ja używam do tego papieru do pieczenia obsypanego mąką i wałka, cały czas uważając, aby ciasto nie kleiło się do niego i obsypując je mąką.
Takie placki wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą i opiekamy z 2 stron.

Wersja poniżej to chlebki z 3 rodzajami hummusu (który obecnie można kupić bardzo dobrej jakości) posypanego szczypiorkiem i słupki marchewek. Wyśmienite!