Łatwe ciasto bananowe bez mąki, wilgotne i z dużą ilością bakalii. Do jego upieczenia potrzebujemy foremki wielkości 30 x 15 cm, może być troszkę mniejsza. Jeśli macie ochotę na polewę to polecam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.

20160903_095108

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 jajka o temp. pokojowej (1 całe, 2 rozdzielone)
  • 120g płatków owsianych
  • 100g wiórków kokosowych
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ⅔ szklanki orzechów (np. ziemnych, włoskich lub nerkowców) 100g
  • ⅓ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek (50g)
  • 2 łyżki miodu – można pominąć
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • trochę soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Płatki zmielić malakserem. Dodać kokosa, sól, sodę, cynamon i chwilę miksować.
  2. Banany zmiksować z jednym całym jajkiem i dwoma żółtkami. Dodać miód, jogurt, sok z cytryny, zamieszać i dodać do suchych składników.
  3. Na koniec dodać orzechy oraz owoce i dokładnie wymieszać.
  4. Pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą bananowo-owsianą.
  5. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 35 minut., +- 5 minut.
  6. Ostudzić, wyciągnąć z foremki i zajadać na śniadanie, przekąskę lub deser
  7. Można polać czekoladą lub posypać przed upieczeniem orzechami.