Kolejna wersja ciasta z mąki kokosowej, które jest niezawodne! W wersji z gruszkami przepyszne! Ja akurat miałam domowe gruszki w zalewie, ale jeśli wolisz możesz użyć również świeżych owoców.

Składniki:
  • 312 g Jaja kurze całe (5 dużych szt.)
  • 300 g Gruszka w lekkim syropie, z puszki/słoika/ lub świeże
  • 35 g Ksylitol
  • 65 ml Olej kokosowy
  • 7 g Proszek do pieczenia
  • 65 g Mąka kokosowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gruszki odsącz i pokrój wzdłuż na kawałki. Piekarnik rozgrzej do 160 st. Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i ubijaj mikserem 5 min., aż masa będzie puszysta. Pod koniec wlej cienkim strumieniem rozpuszczony olej kokosowy, cały czas miksując. Dodawaj stopniowo wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, zmiksuj, ciasto powinno osiągnąć konsystencje budyniu. Przełóż do mniejszej formy (max.25 na 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, poukładaj owoce wciskając je lekko w masę. Piecz około 40 min.