Sama nie wierzę, że na spontanie wyszło mi coś tak przepysznego! To jest HIT!
Miało być zwykłe, zdrowe ciasto z masą mascarpone, która zaczęła mi się rozpływać (co można było przewidzieć, ale ok ;p)
Nie tracąc jednak głowy, przy lekkiej dozie paniki, prędziutko włożyłam owy wypiek do zamrażalnika i …. VOILA !
Cudowne, truskawkowo-kakaowo-śmietankowe ciasto lodowe – w sam raz na lato:)
Jak widać na zdjęciu zanim mój lód zastygł w ujemnej temperaturze, troszeczkę się rozlał, dlatego jeśli chcesz mieć ładnie uformowaną bryłę, proponuję włożyć ciasto ponownie do keksówki w której się piekło (w keksówce nakładać już masę).
 
Deser spokojnie starczy dla 5 osób, a 1 kawałek to tylko 265 kcal;)
 
Składniki:
 
240 g Jaja kurze (4 duże)
3 g Cynamon
230 g Fasola czerwona, konserwowa (puszka)
20 g Kakao ciemne
170 g ser Mascarpone
2 g Proszek do pieczenia bezglutenowy
270 g Truskawki, mrożone
20 g Stevia/inne słodzidło
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Zmiksuj odsączoną i wypłukaną fasolę wraz z żółtkami, kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem i stewią (15g), na koniec dodaj ubite białka i chwilkę miksuj. Przelej masę do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i piecz 45 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto ostygnie wyjmij je z keksówki i przetnij wzdłuż tworząc 2 biszkopty. Mascarpone, truskawki i stewię (5g) zmiksuj. Spód biszkoptu włóż ponownie do keksówki, nałóż połowę masy, przykryj drugim biszkoptem i pozostałą masą. Włóż do zamrażalnika, aby stwardniało.