W 100% może zastąpić typowe kaloryczne słodkości. Jest przepyszne! Jeśli użyjesz bezglutenowego proszku do pieczenia będzie idealną alternatywą dla wszystkich z nietolerancją:)

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 Jabłko
  • 220 g Marchwi
  • 200 g Mąki gryczanej
  • łyżka Migdałów
  • 130 ml Oleju rzepakowego
  • garść Orzechów nerkowca
  • 2 g Proszku do pieczenia
  • szczypta Soli morskiej
  • 30 g Stevii lub miodu
  • 4 g Sody oczyszczonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jaja ubijaj mikserem ręcznym ok. 3 minut. Powoli w trakcie ubijania partiami dodawaj stevię i nadal ubijaj na gładką masę. Następnie powoli wlewaj olej, nie przestając miksować. Do powstałej masy dodaj startą marchewkę, pokrojone jabłko i posiekane na drobno orzechy.
W osobnej misce przesiej mąkę, łącząc ją z cynamonem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie przesyp ją do miski z marchewką i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do mniejszej formy (np. 16/25), wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika – temp. 150 º góra/dół i piecz przez godzinę.
Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, poczekaj, aż ostygnie i zdejmij papier do pieczenia. Obrysuj delikatnie nożem 6 równych porcji ciasta i zjedź jedną.

20160918_152621