Nie czekajcie, nie zapisujcie przepisu, aby odłożyć go w kąt:) Tylko zabierajcie się do pieczenia 👨‍🍳 Ciasto jest przepyszne, nawet smakiem lekko przypomina pszenne wypieki. Jestem ogromnie zadowolona z efektu. Ja użyłam rabarbaru i trochę jabłek🍑, ale można użyć innych owoców. To mój wypiek nr.1 ! Nadto 1 spory kawałek ciasta to tylko 238 kcal, czyli mniej więcej 2 razy mniej niż w tradycyjnym cieście. Na diecie białkowo tłuszczowej możemy zacząć nim dzień🌞
 
Składniki na blaszkę max. 25 na 20 cm (6 sporych kawałków):
 
308 g Jaja kurze (6 szt.)
250 g Jabłko
65 ml Olej kokosowy
7 g Proszek do pieczenia bezglutenowy
700 g Rabarbar
65 g Mąka kokosowa
18 g Stevia/inne słodzidło
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, posyp stewią (8g) i podsmażaj, możesz dodać odrobinę wody, smaż do miękkości. Piekarnik rozgrzej do 160 st. Jajka wbij do miski, dodaj stewię (10g) i ubijaj mikserem 8 min., aż masa będzie puszysta. Pod koniec wlej cienkim strumieniem rozpuszczony olej kokosowy, cały czas miksując. Dodawaj stopniowo przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, miksuj, ciasto powinno osiągnąć konsystencje budyniu. Przełóż do mniejszej formy (max.25 na 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę jabłka wciskając je w masę, a następnie rabarbar. Piecz około 35 min.