Uwielbiam śniadania na słodko, nawet jeśli muszę poświecić więcej czasu na ich przygotowanie:) Właśnie dziś z samego rana miałam ochotę trochę poeksperymentować i wyczarowałam pyszne owocowe crumble ze śliwkami i nektarynką, które idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na deser.

Crumble owocowe z płatkami kukurydzianymi
(przepis na 1 porcję)

Składniki:
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
2/3 łyżeczki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
2 śliwki
1 nektarynka
2/3 łyżeczki miękkiego masła
płatki kukurydziane – 20g,
2/3 łyżeczki mąki gryczanej

Przygotowanie:
-nastaw piekarnik na 180°C,
-owoce pokrój w większą kostkę i poukładaj je w naczyniu żaroodpornym,
-dodaj cukier wanilinowy, mąkę kukurydzianą i skórkę cytrynową, całość wymieszaj łyżką, odstaw,
-odmierz odpowiednią ilość płatków kukurydzianych, dodaj masło i mąkę gryczaną, następnie delikatnie połącz całość palcami,
-tak przygotowaną kruszonkę z płatków nałóż na owoce,
-włóż żaroodporne naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 30 minut.

Smacznego!!!