Dynia to cudowne aromatyczne warzywo bogate w witaminy. W związku z tym, że mamy właśnie na nią sezon przedstawiam niesamowicie pyszne curry. Ja osobiście przepadam za tym daniem.

Składniki:

2 g Cynamon
122 g Cebula
1105 g Dynia
634 g Filet z piersi z kurczaka
8 g Masło klarowane
20 g Przyprawy – curry
2 g Przyprawy – kolendra, nasiona
500 ml Woda
2 g Sól morska
202 ml Mleczko kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso pokrój w kostkę lub paseczki, podsmaż w woku na maśle klarowanym do momentu, aż odparuje płyn, a mięso się lekko zarumieni. W międzyczasie je posól. Gdy będzie gotowe zdejmij je z patelni. Pokrojoną w sporą kostkę nieobraną dynię pomarańczową (jeśli masz inną dynię, którą należy obrać, zrób to) i cebulę wrzuć na patelnię po kurczaku. Imbir pokrój w cieniutkie paseczki i dodaj do dyni. Smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu, przypraw solą, pieprzem, dodaj cynamon, kolendrę i sporą ilość curry- ok. 4 łyżeczek. Wymieszaj wszystko i podlej wodą (500 ml), tak aby dynia mogła się poddusić. Po kilkunastu minutach gdy będzie miękka dodaj kurczaka oraz mleczko kokosowe. Wymieszaj i duś 2 minuty.

Smacznego!!!

1-49