Składniki na 4 porcje:

  • 80 g Cebula
  • 20 g Czosnek
  • 800 g Dynia hokkaido
  • 400 g Mleczko kokosowe
  • 8 ml Olej rzepakowy
  • 8 g Przyprawy – curry, proszek
  • 200 g Ryż jaśminowy
  • 1 g Sól morska
  • 550 g Batat
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju. Dodaj posiekane ząbki czosnku i curry, przesmaż chwilę. Dodaj umytą i pokrojoną w kostkę dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać) i obranego, pokrojonego w kostkę batata. Podsmaż. Wlej mleko kokosowe, przypraw solą i pieprzem. Wszystko duś na małym ogniu do miękkości warzyw. Podawaj z ugotowanym ryżem.

20161104_165507