Uwielbiam takie szybkie, ale wykwintne na swój sposób dania;) Makaron z czarnej fasoli jest od niedawna dostępny w Biedronce. Ma specyficzny smak, ale w takim połączeniu smakuje cudnie. Jeśli jednak jego smak Ci nie odpowiada możesz użyć barwionego na czarno makaronu lub zwyczajnie klasycznego.

Składniki:

  • 6 g Czosnek
  • 90 g Krewetki, surowe
  • 100 g Makaron z czarnej fasoli lub inny czarny
  • 10 g Masło osełka
  • 5 ml Oliwa z oliwek
  • 1 g Papryka chili, suszona
  • 2 g Pietruszka, natka
  • 25 g Przecier pomidorowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, przelej zimną wodą. Rozmrożone lub świeże krewetki obierz. Obrany i pokrojony czosnek zeszklij na maśle z oliwą wraz z połową posiekanej, suszonej papryczki chilli. Dodaj przecier, a następnie krewetki. Smaż 3 min. Dopraw odrobiną soli. Dodaj makaron, wszystko połącz i podgrzej. Danie posyp świeżą natką.