Zgadlibyście, że głównym składnikiem tego czekoladowego smakołyku jest fasola?  Ciastko świetnie smakuje polane polewą z kakao, wody i słodzika:) Mniam!

Fasola to świetne źródło białka, zawiera go więcej niż mięso, a więc polecana jest osobom trenującym i dbającym o sylwetkę. Dodatkowo fasola czerwona bogata jest w witaminy z gr. B, a więc naturalne antydepresanty, nadto w potas, fosfor, selen, cynk, wapń, żelazo i kwas foliowy. Zawiera mnóstwo błonnika i ma niski indeks glikemiczny.

Na słodko? Jasne! Polecam również babkę  z czerwonej fasoli, na którą przepis znajdziecie tutaj http://dietetyk-belight.pl/przepis/przepis-na-fit-obiad/

Składniki:
  • 115 g Jaja kurze
  • 2 g Cynamon
  • 115 g Fasola czerwona, konserwowa
  • 90 g Jogurt naturalny
  • 10 g Kakao ciemne
  • 150 g Melon
  • 2 g Proszek do pieczenia
  • 7 g Stevia lub inne słodzidło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zmiksuj odsączoną i wypłukaną fasolę wraz z żółtkami, kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem i stewią, na koniec dodaj ubite białka i chwilkę miksuj. Przelej masę do małego, wyłożonego papierem do pieczenia, naczynia żaroodpornego (foremki) i piecz 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto ostygnie wyjmij je z naczynia i przetnij wzdłuż tworząc 2 biszkopty. Jogurt wymieszaj z pokrojonym w kostkę melonem, przełóż ciasto.