Gdy po raz pierwszy go przyrządziłam uznałam, że jest przepyszny i może z pewnością zastąpić tradycyjny majonez. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki:

-serek wiejski – kubek 200 g

-jajo ugotowane na twardo

-musztarda – 2 łyżeczki

-ocet – 2 łyżeczki

-sól, pieprz

Przygotowanie:

Zmiksuj za pomocą blendera wszystkie składniki oprócz jaja. Jeśli serek wiejski ma dużo śmietanki, nie przelewaj jej całej, aby majonez nie wyszedł za rzadki. Ugotowane jajo od razu obierz ze skorupki i jeszcze ciepłe pokrój na kawałeczki, dodaj do reszty składników i zmiksuj na gładką i gęsta masę – do uzyskania kremowej konsystencji.

Tego pysznego majonezu możesz użyć do jajek, sałatek i do czego tylko chcesz. Dania z jego udziałem są niezwykle lekkie i smaczne, a łyżka dostarcza tylko ok. 45 kcal – porównując do tradycyjnego majonezu, którego łyżka dostarcza, aż 166 kcal!!!.