Dynia zwyczajna w wersji puree jest idealna, gdyż konsystencją przypomina purre ziemniaczane, a jej lekko słodkawy smak pozwala poznać wyjątkowe doznania smakowe. W połączeniu z rybą jest niskokalorycznym (tylko 166 kcal) i wartościowym daniem, które nie tylko nada się na obiad, ale także na kolację.

Składniki:
  • 135 g Dorsz świeży, filet bez skóry
  • 250 g Dynia
  • 1 g Sól Himalajska
  • 4 ml Sok z cytryny
  • 2 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrój dynię w półksiężyce i wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej za pomocą pędzelka olejem. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut. Po upieczeniu usuń skórkę (jeśli jest to dynia hokkaido skórka może zostać), przypraw solą i pieprzem oraz utłucz tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj mikserem. Podawaj z dorszem skropionym sokiem z cytryny i oprószonym pieprzem, przyrządzonym na parze.

20161203_155741