Bułka tarta już od wielu lat „nie widziała” mojej kuchni. Nie oznacza to jednak, że panierki są mi obce. Tym razem wykorzystałam pokruszone płatki kukurydziane, które w składzie zawierają wyłącznie kukurydzę. Taka panierka jest bardzo smaczna i chrupiąca. Inne produkty, z których można przygotować panierkę do mięsa czy ryby to: zmiksowane płatki owsiane, jaglane, żytnie, mąka lniana, mąka/panier z cieciorki, mąka kokosowa. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, szukajmy, kombinujmy, a dojdziemy do perfekcji;)
 
Składniki:
 
25 g Jaja kurze (pół szt.)
135 g Buraki
90 g Dorsz z atlantyku, świeży
5 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
23 g Płatki kukurydziane
3 g Sól Himalajska
270 g Ziemniaki / ryż/ kasza
8 ml Sok z cytryny
1 g Pieprz mielony
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i zmiksuj. Rybę osusz, wymocz w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem, a następnie w mocno pokruszonych płatkach kukurydzianych, usmaż na oleju z 2 stron. Buraka ugotuj, zetrzyj na tarce i skrop sokiem. Podawaj z puree ziemniaczanym.