Galarety mięsne i rybne są dobrym i smacznym rozwiązaniem dla osób odchudzających się, gdyż są mało kaloryczne. Zamiast ryby można użyć kurczaka lub indyka, a warzywny bulion można zastąpić mięsnym.

Składniki:
  • 430 g Bulion warzywny
  • 70 g Dorsz z atlantyku, świeży
  • 55 g Groszek zielony, konserwowy
  • 60 g Marchew
  • 16 g Pietruszka, korzeń
  • 10 g Żelatyna
  • ocet/sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj bulion warzywny (gotuj ponad godzinę świeżą włoszczyznę-możesz wrzucić dodatkowo suszoną, a nadto liść laurowy, ziele ang., lubczyk, pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku). Rybę dopraw i upiecz w folii w 180 st. przez 12 min. W gorącym, gotowym bulionie rozpuść żelatynę. Do większej miseczki włóż plastry marchwi i pietruszki z bulionu, odsączony groszek i upieczone kawałki dorsza, zalej bulionem i odstaw do lodówki do stężenia. Zjadaj z sokiem z cytryny lub octem.