To mój debiut jeśli chodzi o frytki z selera, ale na pewno przygotuję je jeszcze nie raz:)

Składniki:
  • 140 g Dorsz świeży, filety bez skóry
  • 150 g Brukselka mrożona lub świeża / Fasolka zielona mrożona lub świeża
  • 2 g Koperek świeży
  • 10 ml Olej rzepakowy
  • 1 g Przyprawy – papryka ostra, w proszku
  • 1 g Przyprawy – kurkuma, mielona
  • 1 g Przyprawy – oregano, suszone
  • 2 g Przyprawy – papryka słodka, suszona
  • 350 g Seler korzeniowy
  • 2 g Sól Himalajska
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Selera obierz i umyj, pokrój w grubsze słupki tworząc frytki, wrzuć do miski, dodaj olej, paprykę słodką i ostrą, kurkumę, sól i pieprz oraz oregano, dobrze wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz ok.30 minut w 180 stopniach. Dorsza lekko przypraw solą i pieprzem, przygotuj na parze lub upiecz w folii. Brukselki ugotuj na parze lub w wodzie. Gotową rybę posyp koperkiem.