Uwielbiam jej słodkawy, kukurydziany smak. Żałuję, że sezon dyniowy nie trwa dłużej.
Składniki:
  • 50 g Cebula czerwona
  • 470 g Dynia piżmowa
  • 3 g Masło klarowane
  • 70 g Papryka czerwona
  • 80 g Pieczarka uprawna
  • 10 g Pietruszka, natka
  • 30 g Ser mozzarella
  • 90 g Wołowina, mielona

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyj dokładnie dynię i przekrój wzdłuż (połówka dyni wraz z nasionami i skórką waży ok. 620 g). Usuń pestki oraz część miąższu, tak aby stworzyć miejsce na farsz. Nie wyrzucaj tego miąższu. Na patelni na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną cebulę, dorzuć mięso mielone, następnie pokrojoną w kostkę paprykę, dodaj pokrojony w kostkę miąższ z dyni i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem, sporą ilością curry oraz imbirem, dorzuć posiekaną nać pietruszki. Farsz nałóż dosyć kopiasto do dyni. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia wyciągnij dynie, połóż cienkie plastry mozzarelli i piecz jeszcze 5 minut. Wyciągnij danie z pieca i posyp natką pietruszki.

20161024_203619