Kajzerki, rogale, tosty, grzanki, grahamki, świeże, chrupiące, jeszcze ciepłe pieczywo….. tak bardzo tego brakuje na diecie bezglutenowej, na diecie niskowęglowodanowej. …

Dlatego właśnie należy szukać alternatyw…. Już wcześniej proponowałam bułeczki kokosowe, niskowęglowodanowe i bezglutenowe, ale teraz mam troszeczkę inną propozycję. Mianowicie jest to FARINATA- włoski placek z mąki z ciecierzycy. Tradycyjnie piecze się go w piecach opalanych drewnem w specjalnych miedzianych formach i podaje bardzo prosto – z oliwą, solą i pieprzem, czasem z dodatkiem rozmarynu lub cebuli. Ja przedstawiam przepis podstawowy, ale w przyszłości planuję troszkę poeksperymentować i dodać cebulkę, oliwki lub suszone pomidory. Ponoć świetnie nadaje się jako spód do pizzy:D
Składniki na 1 placek (6 trójkącików):
 
30 g Masło klarowane
3 g Przyprawy – tymianek, suszony
2 g Sól Himalajska
300 ml Woda
150 g Mąka z ciecierzycy
olej do posmarowania blachy
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Piekarnik nagrzej do 180 st. Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie zmiksuj z rozpuszczonym masłem – ciasto będzie rzadkie.Tortownicę lub blaszkę do tarty o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem pędzelkiem. Do formy wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 30-35 min. Wystudź, pokrój na 6 równych trójkącików i podawaj.
 
Świetnie smakuje z humusem, wędliną, serem lub pasztetem:D