Frytki wcale nie muszą być tłuste i niezdrowe. Odpowiednio przygotowane będą równie smaczne jak te z fast foodów, a dla niektórych nawet lepsze:)

Składniki:
  • 9 g Sezam, nasiona
  • 300 g Fasola szparagowa
  • 15 g Majonez light lub ketchup
  • 10 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
  • 6 ml Oliwa z oliwek
  • 270 g Ziemniaki późne
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie, skrop oliwą i posyp sezamem. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki przypominające frytki, wrzuć do miski, dopraw i polej olejem, wymieszaj. Porozkładaj na blasze z papierem do pieczenia, tak aby nie nachodziły na siebie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st., piecz 20 min. Po 10 min. pieczenia przemieszaj frytki i ustaw piekarnik na termoobieg. Po kolejnych 10 min. frytki powinny być gotowe. Podawaj je z łyżeczką majonezu lub ketchupu i fasolką.