Kolejny przepis z wykorzystaniem truskawek, w które nasza dieta powinna obfitować w tym okresie, z uwagi na ich zdrowotność, ale także niskokaloryczność jakimi cechują się owoce jagodowe.
 
Składniki na 1 sztukę:
 
50 g Jaja kurze
1 g Cynamon
8 g Kakao ciemne
50 ml Mleko 2%
15 ml Olej kokosowy
2 ml Olej rzepakowy
1 g Proszek do pieczenia
130 g Truskawki
15 ml Woda
4 g Stevia lub inne słodzidło
18 g Mąka kokosowa
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Gofrownicę wysmaruj olejem rzepakowym za pomocą pędzelka. Jajko, cynamon, mleko, proszek do pieczenia i mąkę wymieszaj dobrze łyżką. Nałóż masę na rozgrzaną gofrownicę i usmaż gofra. W tym czasie rozpuść w rondelku olej kokosowy, dodaj kakao i odrobinkę wody oraz stewię do smaku, mieszaj do uzyskania konsystencji polewy. Gofra udekoruj pokrojonymi truskawkami i polej czekoladą.
Pysznie smakuje w towarzystwie zimnego mleka!