Mmmmm…. miałam ochotę na gołąbki, ale szczerze mówiąc w tak piękną pogodę nie chciało mi się stać i zawijać i zawijać i zawijać…… A może by tu wszystko do jednej miski? Pokroić, wymieszaj, przyprawić? Tak, to był dobry pomysł:)
 
Składniki na ok. 10 gołąbków:
 
108 g Jaja kurze całe (2 szt.)
130 g Cebula
15 g Czosnek
480 g Indyk, mięso mielone
500 g Kapusta pekińska
70 g Kasza manna lub mąka (u mnie z kasztanów jadalnych)
53 g Ketchup
20 g Masło klarowane
1 g Przyprawy – papryka chili i słodka, w proszku
3 g Przyprawy – bazylia, oregano, lubczyk
2 g Przyprawy – sproszkowane suszone pomidory – opcjonalnie
200 g Ryż brązowy
700 ml Sok pomidorowy (Dawtona lub Tymbark 100%)
2 g Sól Himalajska
225 ml Woda
1 g Pieprz mielony
20 g Mąka z ciecierzycy do sosu
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Ryż gotuj przez 25 minut i ostudź. Wymieszaj mięso, jaja, ostudzony ryż, poszatkowaną kapustę, cebulę, czosnek, kaszę, sól i pieprz. Wyrób ręcznie masę i uformuj gołąbki, obsmaż je z 2 stron na maśle i przełóż do garnka. Na patelnię po obsmażaniu wlej sok pomidorowy, dodaj ciepłą wodę wymieszaną dokładnie z mąką, ketchup i przyprawy, gotuj parę minut. Sos przelej na gołąbki i duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu przez min. 30 minut.