Gołąbki w zdrowszej wersji, szybkie w przygotowaniu w porównaniu z tradycyjnymi. Możesz użyć kapusty, która najbardziej Ci smakuje, ja wybrałam młodą kapustę pekińską, na którą zaczął się sezon.
Składniki na 3 porcje (ok. 6-7 gołąbków):
 
283 g Cebula
17 g Czosnek
315 g Kapusta pekińska
120 g Marchew
12 g Masło klarowane
3 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
9 g Przyprawy – oregano, suszone
9 g Przyprawy – papryka, suszona
200 g Quinoa -komosa ryżowa
420 ml Sok pomidorowy Dawtona lub Tymbark 100 %
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Ugotuj komosę. Podsmaż na maśle posiekaną cebulę, dorzuć posiekany czosnek i startą marchew, przypraw solą i pieprzem, możesz lekko podlać wodą, duś aż warzywa zmiękną, a płyn wyparuje, dodaj ugotowaną komosę, wymieszaj i ściągnij z ognia. Kapustę przelej wrzątkiem, wytnij twarde części z liści i nakładaj farsz, zwiń jak gołąbka (nie musisz ważyć kapusty, użyj tyle aby łatwo było zwinąć gołąbka). Do rondelka wlej sok pomidorowy, przypraw papryka słodką i ostrą oraz oregano, jeśli został Ci farsz dodaj go do sosu i polej gołąbki.