Zupy są świetnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na brak czasu;). Wystarczy ugotować  cały garnek i mamy obiad z głowy na parę dni, a do tego odżywczy w witaminki.
Składniki na 4 porcje:
  • 25 g Cebula
  • 5 g Czosnek
  • 300 g Groch, nasiona suche
  • 140 g Marchew
  • 50 g Pietruszka, korzeń
  • 4 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
  • 12 g Przyprawy – majeranek, suszony
  • 2 g Przyprawy – ziele angielskie, mielone
  • 80 g Wieprzowina, boczek bez kości, wędzony
  • 250 g Ziemniaki
  • 90 g Seler naciowy łodyga
  • 50 g Włoszczyzna suszona

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zalej ziarna grochu wodą i mocz przez pare godzin (min. 3). Możesz też moczyć przez całą noc.Na dno średniej wielkości garnka wrzuć pokrojony w kostkę boczek wędzony i posiekaną cebulę, chwilkę smaż. Następnie wlej do boczku groch wraz z wodą, w której się moczył. Dorzuć pokrojone na kawałki łodygi selera naciowego oraz pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki oraz pietruszkę, a także przyprawy: ziele angielskie-3 ziarna, liść laurowy-2 , pieprz -2 ziarna, majeranek oraz przekrojony na połowy 2 ząbki czosnku. Wsyp włoszczyznę suszoną. Całość zalej wodą tak aby prawie cały garnek był pełny. Gotuj ok.2,5-3 godz. od zagotowania, na małym gazie.

2