Mój mąż był zachwycony kiedy zaserwowałam mu to danie. Stwierdził, że smakuje podobnie jak w naszej ulubionej indyjskiej restauracji, co skutecznie połechtało moje ego:D Przepadam za orientalnymi, korzennymi smakami z udziałem curry czy kurkumy, są to moje ulubione i jakże zdrowe przyprawy. Nadto plusem jest to, że danie przygotowuje się bardzo szybko i przyjemnie;)

Składniki na 4-5 porcji:
  • 480 g Indyk, mięso mielone
  • 650 g Mieszanka chińska
  • 15 ml Olej z otrębów ryżowych
  • 1 g Papryka chili, suszona
  • 10 g Przyprawy – curry, proszek
  • 4 g Przyprawy – kurkuma, mielona
  • 300 g Ryż brązowy
  • 60 g Sos sojowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż udotuj w delikatnie osolonej wodzie. Mięso usmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski, a na patelnię wrzuć warzywa i smaż do miękkości. Następnie do warzyw dodaj mięso, sos sojowy, chilli i ryż wymieszany z kurkumą i curry. Wymieszaj i podduś jeszcze minutę.