Tym razem przedstawiam przepis na wędlinę dla osób, które wolą chudsze mięsko;) Jest równie smaczna jak szynka z łopatki, na którą przepis podałam parę dni temu.
Domowe wędliny są tak dobre, że nie chce mi się już nawet kupować tych sklepowych, tym bardziej że wiem co w mojej szynce się znajduje:)

Składniki:
800 g filetu z indyka
2 ząbki czosnku
tymianek, czubryca zielona lub czerwona, pieprz, sól
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy/oleju

PRZYGOTOWANIE:
Z przypraw, octu i oliwy zrób marynatę, dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i natrzyj filet, wstaw na noc do lodówki. Następnie zamknij szczelnie mięso w rękawie do pieczenia. Wstaw do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 20 min., nie dłużej. Wyłącz gaz i zostaw filet do ostygnięcia w wodzie w garnku. Po ostudzeniu wyjmij rękaw z garnka, otwórz i pokrój mięso w cienkie plastry.