Przepis zaczerpnęłam z mojej Grupy Be Light od Pani Lucyny, która aktywnie wrzuca przeróżne, niesamowite przepisy. Lekko go zmodyfikowałam pod siebie;) i wyszedł przecudny i pyszny sernik jaglany. Jeśli Twoja dieta wyklucza laktozę lub mleko krowie takie ciasto to świetny zamiennik sernika, a kasza jaglana smakuje w tej wersji nieziemsko;)

Składniki na tortownicę ok.26 cm:

30 g Wiórki kokosowe
Galaretka o smaku owoców leśnych- 1 opak.
130 g Herbatniki
150 g Kasza jaglana
90 g Ksylitol
80 g Masło extra osełka górska
440 g Owoce leśne mrożone
250 ml Woda
300 ml Mleczko kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Herbatniki mocno rozkrusz, dodaj rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż do tortownicy, dociśnij łyżką i włóż do lodówki. Przygotuj galaretkę z 1 opakowania (użyj troszkę mniej wody niż zwykle), odstaw do lodówki, aby delikatnie zgęstniała, ale absolutnie nie stężała. Przygotuj masę: przepłucz kaszę wodą, zalej mleczkiem i wodą, gotuj do wchłonięcia całego płynu, odstaw na 10 min., dodaj ksylitol i wiórki, zblenduj masę i przełóż na herbatniki. Następnie wysyp owoce i zalej galaretką. Włóż do lodówki na min. 3 h.