Zakochałam się w jej smaku od pierwszego kęsa. Kto by pomyślał, że kasza może być tak pyszna. Nie wyobrażam sobie weekendu bez śniadania z jej udziałem. Gotowana na mleku ma delikatny i słodki smak. Z powodzeniem również można podawać ją do obiadu w wersji wytrawnej. Szczególnie polecam, gdyż jest najzdrowszą ze wszystkich kasz.

Jaglanka bananowa

Składniki:

115 ml Mleko
75 g Banan
7 g Czekolada gorzka 90% lub łyżka płatków migdałowych
60 g Kasza jaglana
10 g Miód pszczeli lub stevia
100 ml Woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie zalej wodą i gotuj do jej wchłonięcia, pod koniec gotowania dolej mleka i gotuj do miękkości. W międzyczasie obierz banana i pokrój go w plasterki, dodaj jego część wraz z miodem lub innym słodzidłem do gotującej się kaszy. Wymieszaj lekko składniki i przełóż do miseczki, udekoruj resztą banana i posyp pokruszoną drobno czekoladą lub płatkami migdałowymi.
Smacznego!

20160918_082613