Powszechnie jajka w koszulce, czyli tzw. poche nie goszczą na stołach Polaków, gdyż wydaje się, że są one trudne do przyrządzenia. Nic bardziej mylnego, takie jajka są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego pyszne, zdrowe i łatwostrawne. Możemy zjadać je solo, z sałatką, z ziemniakami, na świeżym pieczywie lub grzankach, wszystko zależy od naszej wyobraźni:)

Składniki:

  • 2 Jaja
  • łyżeczka- Kiełki rzodkiewki
  • Pomidor
  • garść- Roszponka
  • łyżka- Sok z cytryny
  • 2 plastry- Szynka z indyka
  • 2 kromki- Chleb graham
  • szczypta- Pieprz świeżo mielony
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagotuj wodę z odrobiną soku z cytryny. Gdy zacznie wrzeć zrób wir za pomocą łyżki chwilę mieszając, wbij w środek delikatnie jajko, zmniejsz ogień i gotuj 2-3 minuty. Wyciągnij jajko na ręcznik papierowy do odsączenia. Powtórz czynność z drugim jajkiem. Podawaj na grzankach z szynką opieczonych w grzankownicy lub piekarniku. Grzanki połóż na roszponce i pokrojonych pomidorach. Posyp kiełkami i świeżo zmielonym pieprzem.

mtaynhg3njg13510781_13510767