Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko….. Gwarantuję, że podbijesz nim serce swojego mężczyzny:D

Większość z Was pewnie pomyśli: karkówka na diecie? yyyyy…..
Trzeba jednak pamiętać, że tłuszcze są nam bardzo potrzebne, szczególnie kobietom w celu utrzymania prawidłowej gospodarki hormonalnej. Odpowiednie tłuszcze, spożywane w niedużych porcjach nie są tzw „grzechem żywieniowym”, a więc nie bójmy się ich. W określonych schorzeniach np. w insulinooporności, nawet ich większe ilości są zalecane:)

Składniki na 4-5 porcje:
170 g Cebula
600 g Kapusta kiszona
250 g Kasza gryczana
10 g Masło klarowane
3 g Przyprawy – majeranek, suszony
4 g Przyprawy – papryka, suszona
2 g Sól Himalajska
560 g Wieprzowina, karkówka
2 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kotlety rozbij tłuczkiem, przypraw solą, pieprzem i papryką słodką, obsmaż na maśle. Dno naczynia żaroodpornego wyściel połową kapusty, połóż na nią karkówkę, obsyp majerankiem. Na tłuszczu z obsmażenia karkówki podsmaż piórka cebuli, wyłóż ją na mięso, przykryj resztą kapusty. Na użytą patelnię wlej 100 ml gorącej wody, zbierz resztki ze smażenia i wlej na kapustę. Przykryj naczynie i piecz w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Ostatnie 20 minut piecz bez przykrycia. Podawaj z ugotowaną kaszą.