Często na diecie brakuje nam sosów do potraw. Myślimy, że potrawy muszą być jałowe, suche i niesmaczne, a to nie prawda. Sos pieczarkowy jest pysznym rozwiązaniem.

Składniki:
  • 110 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 5 g Mąka żytnia
  • 50 g Kasza jęczmienna perłowa
  • 30 g Cebula
  • 5 g Czosnek
  • 70 g Jogurt naturalny
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 40 g Pieczarka uprawna
  • 3 g Sól Himalajska
  • 170 g Szparagi
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulkę z czosnkiem posiekaj, podsmaż na oliwie, dodaj posiekane pieczarki, sól i pieprz, podsmaż. W kubku wymieszaj jogurt z mąką i odrobiną gorącej wody z pieczarek-dodaj do warzyw i chwilkę gotuj. Kaszę ugotuj w wodzie ze szczyptą soli, pozbawione zdrewniałych końcówek zielone szparagi także (3-4 min.) Mięso przypraw i ugotuj na parze. Danie podawaj z sosem pieczarkowym.