Czy Wiecie, że wątróbka to świetne źródło żelaza, cynku i kwasu foliowego, nadto wit. z gr. B, A i C? Regularne jej spożywanie wzmocni naszą odporność i poprawi parametry skóry, włosów i paznokci:) Dobrze przyrządzona wątróbka jest na prawdę pyszna!

Składniki:
  • 600 g Wątróbka kurczaka
  • 330 g Cebula
  • 10 g Czosnek
  • 240 g Kasza gryczana
  • 20 g Masło klarowane
  • 100 g Pieczarka uprawna
  • 1 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
  • 2 g Przyprawy – oregano, suszone
  • 1 g Przyprawy – tymianek, suszony
  • 200 ml Sok pomidorowy Dawtona lub Tymbark 100 %
  • 5 g Sól Himalajska
  • 1 g Przyprawy – ziele angielskie
  • 1 g Pieprz mielony

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle (połowa gramatury), przypraw solą i pieprzem, dodaj pieczarki i podsmaż, przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć resztę masła i podsmaż pokrojoną na kawałki wątróbkę, gdy będzie gotowa przypraw solą i pieprzem, dodaj sok i oregano, liść laurowy i ziele angielskie, duś pod przykryciem parę minut. Podawaj na ugotowanej w osolonej wodzie z tymiankiem kaszy.