Już nieraz stwierdziłam, że w prostocie tkwi GENIUSZ🧐. Tak jest też tym razem. Przepyszna, przez wielu zapomniana kasza jęczmienna gra tutaj pierwsze skrzypce, a sos pieczarkowy podkreśla jej delikatny smak. Tego typu dania najlepsze są kiedy jesteśmy głodni, a nie mamy czasu lub chęci na pichcenie i bardzo, bardzoooo kusi nas, aby zamówić coś na wynos- zazwyczaj jest to niestety coś niezdrowego😧

 
Składniki:
70 g Cebula
5 g Czosnek
70 g Jogurt naturalny
75 g Kasza jęczmienna
7 ml Oliwa z oliwek
150 g Pieczarka uprawna
1 g Sól Himalajska
1 g Pieprz
5 g Mąka z ciecierzycy
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę ugotuj ze szczyptą soli na sypko. Na oliwie zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek, dopraw, dodaj pokrojone pieczarki. Gdy zmiękną i puszczą soki wymieszaj w szklance jogurt z mąką oraz odrobiną wody z pieczarek. Wlej sos do warzyw, chwilkę mieszaj na małym ogniu. Kaszę przełóż na talerz i polej sosem.