Łapcie przepis i cieszcie się cytrynowym smakiem🍋🍋🍋
W oryginalnym przepisie użyto mąki kukurydzianej, więc jeśli taką akurat macie na stanie, jak najbardziej będzie pasowała. Może nawet ciasto wyjdzie smaczniejsze. Ja użyłam mąki z ciecierzycy tylko z uwagi na jej niższy indeks glikemiczny😉
 
Składniki:
175 g Jaja (3 duże sztuki)
120 g Ksylitol
100 g Masło osełka
50 ml Maślanka
125 g Płatki owsiane
4 g Proszek do pieczenia
15 g Skórka cytrynowa
20 ml Sok z cytryny
80 g Mąka z ciecierzycy
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zmiksuj płatki owsiane na mąkę. Miękkie masło zmiksuj z ksylitolem, dodaj jajka i miksuj, aż masa będzie puszysta. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę owsianą z mąką z ciecierzycy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dodaj do masy razem z maślanką, sokiem z cytryny i startą skórką z 1 cytryny. Całość zmiksuj bardzo dokładnie. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz w 170 st. z termoobiegiem przez 35 min., następnie przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia i dopiecz ok. 25-30 min. bez termoobiegu. Ciasto najlepiej smakuje w tym samym dniu, po ostudzeniu.