Naszła mnie wielkaaa ochota na klopsy, ale nie takie w sosie pomidorowym, które zazwyczaj przyrządzam, tylko inne, bardziej urozmaicone. W związku z tym zakupiłam pieczarki i stworzyłam:D Świetnie pasują do młodych ziemniaczków z koperkiem, makaronu lub kaszy:D Mniam!

Z przepisu wychodzi 8 klopsów.

Składniki:
  • 57 g Jaja kurze (1 szt.)
  • 16 g Mąka żytnia
  • 60 g Bułka grahamka
  • 90 g Cebula
  • 70 g Cebula czerwona
  • 30 g Masło osełka
  • 400 g Mielone mięso wołowe
  • 20 ml Oliwa z oliwek
  • 500 g Pieczarka uprawna
  • 200 g Śmietana 18% tł.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Bułkę rozdrobnij i wymocz w mleku lub wodzie, odciśnij i dodaj do mięsa, wrzuć także jajo, posiekaną drobno czerwoną cebulę, część pieczarek(100g) startych na grubych oczkach, sól i pieprz, wymieszaj i ulep 8 klopsów, obtocz w mące. Podsmaż je na oliwie. Przygotuj sos: Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle, dodaj pokrojone pieczarki(400g) i smaż, aż odparuje woda, dolej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, duś chwilę. Na koniec wrzuć do sosu klopsy i gotuj ok. 25 min. co jakiś czas je obracając.