Kolejny przepis na słodkie, owocowe śniadanie. Zasmakuje wszystkim lubiącym dania na bazie klusek, kopytek, pierogów leniwych itp.
Składniki:
  • 15 g Budyń o smaku waniliowym bez cukru Winiary
  • 56 g Jajka kurze, całe
  • 30 g Mąka kukurydziana
  • 10 g Płatki błyskawiczne gryczane Melvit
  • 165 g Śliwka
  • 200 g Twaróg klinek półtłusty „Mlekpol”
  • 10 g Stevia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrój śliwki na mniejsze kawałki i wrzuć je do rondelka, posyp stevią (3 gramy) i postaw na ogniu, chwilę podsmaż, a następnie dolej 40 gram wody, zmniejsz lekko ogień i duś do momentu zredukowania płynu i uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Do miseczki włóż twaróg i wbij jajko, wymieszaj widelcem, dodaj mąkę, stevię (7 gram), płatki gryczane i budyń w proszku. Dokładnie wymieszaj. Do wrzątku wrzucaj kluski za pomocą łyżeczki – tworząc kształtem „łezki”. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski przełóż na durszlak, aby ociekły z wody, poukładaj na talerzu i polej sosem śliwkowym.

 

20161029_09063620161029_090647

20161029_090710