Mimo, że sezon grillowy już się kończy, przedstawiam przepis na tzw. kofty, które można również przyrządzić w piekarniku. Wspaniałe szaszłyki dla wszystkich mięsożerców, smaczne i soczyste:)

Składniki na 8 szaszłyków:

100 g Jaja kurze całe
100 g Cebula
12 g Pietruszka, natka
6 g Przyprawy – curry, proszek
3 g Przyprawy – imbir, mielony
1 g Przyprawy – pieprz biały, suszony
5 g Sos sojowy
800 g Wołowina, mielona (10% mięsa tłustego)
1 g Sól himalajska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Patyczki do szaszłyków (długie wykałaczki) namocz w wodzie. Cebulę drobno posiekaj, wymieszaj ją ze zmieloną wołowiną, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Uformuj w dłoniach mięsne wałeczki i nadziej je na wykałaczki. Grilluj na ruszcie lub piecz w piekarniku 15-20 minut.