Przygotowując posiłki dla mojej rodziny, zawsze zastanawiam się jak udoskonalić przepis pod względem walorów zdrowotnych danego dania. Szczególnie dbam o to, aby moje dziecko rozwijało w sobie właściwe preferencje smakowe. Należy, więc pamiętać, że to rodzic uczy dziecka smaków, które będzie już w przyszłości wybierało samodzielnie. Dziecko nie rodzi się z uwielbieniem do słodyczy i pszennych produktów 😉
Tym razem przemyciłam do kopytek mąkę orkiszową i smak pietruszki. To był strzał w 10!

Składniki na 1 porcję :
25 g Jaja kurze całe
10 g Masło extra osełka górska Sobik
15 g Mąka ziemniaczana
9 g Pietruszka, natka
250 g Ziemniaki późne
20 g Mąka orkiszowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki gotujemy, studzimy i gnieciemy na pure. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy jajko, 2 mąki (odkładamy 10g orkiszowej, aby posypać stolnicę), posiekaną natkę i sól, mieszamy ręką, tłuczkiem albo łyżką. Stolnice, lub drewnianą deskę posypujemy delikatnie odłożoną mąką. Wysypujemy wymieszane ciasto na stolnicę i delikatnie jeszcze ugniatamy tak aby składniki ładnie połączyły się. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki. W między czasie do garnka z dużym dnem wlewamy wody, solimy i czekamy aż zacznie się gotować. Z każdego kawałka rolujemy długie węże. Kroimy ciasto na kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągamy i serwujemy z roztopionym masłem.