Wyglądają jak małe nugetsy, a tak na prawdę są to kopytka, do których przyrządzenia nie użyłam ziemniaków, lecz serka ricotty. Podane z ulubionym warzywkiem smakują wyśmienicie.

Składniki:
pół jaja
płaska łyżka bułki tartej
pół łyżeczki masła Osełka
50 g mąki pełnoziarnistej
parę kawałków papryki konserwowej
125 g sera ricotta
25 g twarogu chudego
2 g soli morskiej lub himalajskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszaj ricottę, twaróg, mąkę i jajo, ugnieć ciasto. Uformuj z niego wałeczki, odcinaj tak jak kopytka. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia. Wyjmij kopytka na durszlak, żeby odciekły z wody. Na patelni podgrzej masło, wrzuć kopytka oprószone bułką tartą, smaż do zarumienienia z obu stron. Zjadaj z papryką konserwową lub innym warzywem.